Topinambur, všechny způsoby jeho přípravy
Topinambur je zelenina, která si hlavně v zimě zaslouží být na našem stole a obohatit ty nejjemnější pokrmy. Jeho velmi specifická, sladká a jemná chuť je ideální pro „elegantní“ a rafinovanou přípravu. Připomíná chuť artyčoku, ale také konzistenci brambor, i když je lehčí a méně moučný.
Jak vařit topinambur
Nejprve by měl být topinambur Diatop jemně oloupaný, aby se neodstranilo příliš mnoho dužiny. Není to příliš rychlý proces, protože různé výčnělky vyžadují hodně práce, ale není to vůbec obtížné. Zvládnete to škrabkou, nebo menším nožem. Po úplném oloupání jej opláchněte pod tekoucí vodou a okamžitě použijte, protože má tendenci zčernat. Slupky můžete dát do kompostu.
Možných základních způsobů vaření k přípravě topinamburu je opravdu mnoho a jsou přibližně stejné, jako byste je použili na přípravu brambor. Topinambur může být ve skutečnosti nakrájený na hranolky, kostky, plátky. A následně usmažený, pečený v troubě, vařený ve vodě, vařený v páře. Můžete ho nastrouhat na placky nebo povařit na krém nebo omáčku. Používejte tuto zeleninu jako přílohu k hlavním jídlům, jako zpestření k těstovinám nebo klasickému zeleninovému rizotu, či k přípravě zeleninových pokrmů a polévek.
Kombinace chutí
Topinambur má zvláštní, ale delikátní chuť, proto je vhodné jej kombinovat s potravinami, které nemají moc silnou chuť, která by překryla tu jemnou chuť topinamburu. Chcete-li najít správné kombinace, můžete zvážit ty, které byste vytvořili s artyčoky nebo s chřestem, a v zásadě nic nepokazíte.
Ve světě rostlinné stravy se topinambur velmi dobře hodí k houbám, dýním a luštěninám. Pokud jde o potraviny živočišného původu, můžete vyzkoušet kombinaci s jemnými mléčnými výrobky nebo zapéct se smetanou a sýrem. Nakonec nepodceňujte kombinaci s rybami, například s jemným masem, jako má losos nebo i pstruh. Plně nahradí jako příloha brambory.